Bilişim Teknolojilerinin Temelleri 1. Dönem 1. Yazılı #1

Sınav : Bilişim Teknolojilerinin Temelleri 1. Dönem 1. yazılı

Alan : Bilişim Teknolojileri

Sıra : #1

bilişim teknolojilerinin temelleri 1. dönem 1. yazılı

Bilişim Teknolojilerinin Temelleri 1. Dönem 1. Yazılı

Sınav Soruları:

……………… MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

………… EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ 10…. SINIFI

1. YAZILI SORULARI

Ad- Soyadı: Numara:
Süre 40 dakikadır.

SORULAR

Soru 1-Yonga Seti (Chipset) nedir? Kaça ayrılır?  Üreticileri hangileridir? (12p)
Cevap 1-

 

 

 

 

Soru 2- Anakarttaki port ve konektörlerden 6 tanesini yazınız. (10p)
Cevap 2-

 

 

 

 

 

Soru 3- Anakart alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ? (10p)
Cevap 3-

 

 

 

 

 

Soru 4-  İşlemciler komut setlerine göre kaça ayrılır? Açıklayarak yazınız. (10p)
Cevap 4-

 

 

 

 

 

Soru 5- İşlemci içerisinde bulunan birimler nelerdir? (10p)
Cevap 5-

 

 

 

 

 

Soru 6- İşlemci soğutma çeşitleri nelerdir? (6p)
Cevap 6-

 

 

 

Soru 7- Kasa çeşitlerini yazınız. (6p)
Cevap 7-

 

 

 

 

Soru 8- Bellek çeşitlerini yazınız. Karşılarına geçici-kalıcı olma durumlarını belirtiniz. (6p)
Cevap 8-

 

 

 

 

 

 

 

Soru 9- Sabit diskin yapısındaki bileşenleri yazınız. (10p)
Cevap 9-

 

 

 

 

 

 

 

Soru 10- Sabit diskin içerisindeki plakaların dakikadaki dönüş hızına ………………………. denir. (5p)
Soru 11- Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devreye …………………………….. denir. (5p)
Soru 12- İşlemciden sonraki en hızlı bellek aşağıdakilerden hangisidir?

a)RAM                     b)ROM                    c)Ön bellek                  d) Sabit disk

(5p)
Soru 13- Veri yolları hakkında verilenlerden hangisi yanlıştır?

a) PCI ile PCI-e aynı veriyolunu ifade eder.

b) PCI-e en hızlı veriyoludur.

c) Veriyollarında bant genişliğinin fazla oluşu hızı artıran faktörlerdendir.

d) AGP ve PCI-e ekran kartı için üretilmiş veri yollarıdır.

(5p)

 Başarılar Dilerim…

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Bilişim Teknolojilerinin Temelleri 1. Dönem 1. Yazılı

Cevap anahtarı:

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ 10…. SINIFI

1. YAZILI CEVAP ANAHTARI

Ad- Soyadı: Numara:
Süre 40 dakikadır.

CEVAPLAR

Soru 1-Yonga Seti (Chipset) nedir? Kaça ayrılır?  Üreticileri hangileridir? (12p)
Cevap 1- Yongaseti, anakart üzerinde yer alan bir dizi işlem denetçileridir. Bu denetçiler anakartın üzerindeki bilgi akış trafiğini denetler. Bilgisayarın kalitesi, özellikleri ve hızı üzerinde en önemli etkiye sahip birkaç bileşenden biridir.

 

Kuzey Köprüsü ve Güney Köprüsü denen 2 yongadan oluşur.

 

Üreticileri: İntel, Amd, Via, Sis

 

 

Soru 2- Anakarttaki port ve konnektörlerden 6 tanesini yazınız. (10p)
Cevap 2- Anakarttaki Portlar ve Konnektörler:

PS2 PortuUSB 3.0 ve USB 2.0 PortuS/PDIFFirewareeSATA PortuLAN(Rj-45) PortuSes giriş ve çıkışıIDE bağlantısıSATA BağlantısıATX Güç KonnektörleriÖn Panel Bağlantıları.

 

 

Soru 3- Anakart alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ? (10p)
Cevap 3-

I. Her şeyden önce, alacağınız anakart, alacağınız kasanın içine sığmalıdır, bu yüzden kasayı ve anakartı, boyutları birbirine uyacak şekilde seçmelisiniz.

II. Anakartınızın ne tür işlemcileri desteklediği de önemlidir. Farklı firmalara ait farklı işlemciler bulunmaktadır.

III. Anakart seçilirken dikkat etmeniz gereken diğer bir etken de ne kadar RAM kullanılacağıdır.

IV. Ekran kartı da anakart seçimini etkileyen faktörlerden biridir. Yüksek grafik kalitesine sahip programlar ya da oyunlarla kullanılmayacaksa anakartla bütünleşik bir ekran kartı yeterli olabilir. Ancak grafik kalitesi yüksek programlar için ayrı bir ekran kartı satın alınması daha uygun olacaktır.

 

Soru 4-  İşlemciler komut setlerine göre kaça ayrılır? Açıklayarak yazınız. (10p)
Cevap 4-İşlemciler komut setlerine göre CISC ve RISC olmak üzere ikiye ayrılır.

 

CISC: Kompleks komutlara, yani bir seferde birden fazla işlemi yerine getirebilen komutlara sahip işlemci mimarisidir.

RISC: Her seferinde tek bir işlem gerçekleştiren basit ve hızlı komutlara sahip işlemci mimarisidir.

 

Soru 5- İşlemci içerisinde bulunan birimler nelerdir? (10p)
Cevap 5-Kontrol birimi,         İletim yolları,            Kaydedici,          Sayıcılar,           Giriş/çıkış tamponları,

Aritmetik mantık birimi,         Kayan nokta birimidir.

 

Soru 6- İşlemci soğutma çeşitleri nelerdir? (6p)
Cevap 6-  İşlemcilerde 3 çeşit soğutma sistemi kullanılır.

1- Havayla soğutma

2- Suyla Soğutma

3- Isıl borulu soğutma

Soru 7- Kasa çeşitlerini yazınız. (6p)
Cevap 7-

1- Tower Kasa

a) Full Tower Kasa

b) Mid Tower Kasa

c) Mini Tower Kasa

2- Masaüstü (Desktop) Kasa

3- Slim Kasa

 

Soru 8- Bellek çeşitlerini yazınız. Karşılarına geçici-kalıcı olma durumlarını belirtiniz. (6p)
Cevap 8-

RAM => Geçici hafıza

CMOS => Geçici hafıza

ROM => Kalıcı hafıza

PROM => Kalıcı hafıza

EPROM => Kalıcı hafıza

EEPROM => Kalıcı hafıza

Flash => Kalıcı hafıza 

Soru 9- Sabit diskin yapısındaki bileşenleri yazınız. (10p)
Cevap 9-  Disk Kasası, Manyetik Plakalar, Okuma-Yazma Kafaları, Hareket Kolları, Hava filtresi, Şerit Kablo, SATA Arayüz bağlantısı, Enerji Bağlantısı, Hareket Motoru, Plaka Devir Merkezi.

 

Soru 10- Sabit diskin içerisindeki plakaların dakikadaki dönüş hızına ……RPM…. denir. (5p)
Soru 11- Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devreye …ANAKART… denir. (5p)
Soru 12- İşlemciden sonraki en hızlı bellek aşağıdakilerden hangisidir?

a)RAM                     b)ROM                    c)Ön bellek                  d) Sabit disk

(5p)
Soru 13- Veri yolları hakkında verilenlerden hangisi yanlıştır?

a) PCI ile PCI-e aynı veriyolunu ifade eder.

b) PCI-e en hızlı veriyoludur.

c) Veriyollarında bant genişliğinin fazla oluşu hızı artıran faktörlerdendir.

d) AGP ve PCI-e ekran kartı için üretilmiş veri yollarıdır.

(5p)

                 Başarılar Dilerim…

       Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

 

Bilişim Teknolojilerinin Temelleri 1. Dönem 1. Yazılı sınav  sorularıyla ilgili görüş ve önerilerinizi bize yazabilirisiniz.

Leave a Reply

%d blogcu bunu beğendi: